Verhuizen naar een vaste woonplek in de zorg

Wanneer alle nodige voorbereiden zijn getroffen kan uw naaste op de afgesproken verhuisdatum verhuizen naar de nieuwe woonplek.

Dit staat u te wachten

Exit gesprek

Bij sommige zorgorganisaties zal een exitgesprek worden georganiseerd. Het is fijn als de eerste contactpersoon aanwezig is bij het exitgesprek met de herstel- of revalidatie-afdeling of de overbruggingsplek, zodat u belangrijke informatie kan ontvangen. Ook heeft u tijdens dit gesprek de mogelijkheid om vragen de stellen.

Inpakken

Het is handig om uw naaste te helpen met het inpakken van spullen op de huidige zorglocatie. Verder moeten er spullen en meubels vanuit het oude huis worden meeverhuisd naar de nieuwe woonplek in de zorg. Wanneer er een echtgenoot in het huis blijft wonen, zult u nieuwe spullen moeten aanschaffen. Om u een idee te geven waar u aan kunt denken kunt u hier een verhuischecklist bekijken.

Verhuischecklist

Bekijk deze verhuischecklist voor inspiratie over wat belangrijk is om mee te verhuizen naar een vaste woonplek in de zorg.

Vervoer

Wanneer de verhuisdatum bekend is kunt u het vervoer gaan regelen naar de nieuwe woonplek. Soms is het mogelijk om het vervoer zelf te faciliteren, maar als iemand in een rolstoel zit, is er rolstoelvervoer nodig. De herstel- of revalidatie-afdeling kan met u meedenken, maar u blijft verantwoordelijk voor het vervoer.

Intake gesprek

Het is prettig als u aanwezig bent bij het intakegesprek op de nieuwe woonplek, zodat u belangrijke informatie kan ontvangen. Ook heeft u tijdens dit gesprek de mogelijkheid om vragen de stellen. Dit intakegesprek wordt geregeld door het zorgpersoneel op de nieuwe woonplek van uw naaste.

Tips

  • Als het mogelijk is, neem vrij om aanwezig te zijn bij exitgesprek op de herstel- of revalidatie-afdeling en het intake gesprek met de nieuwe zorgorganisatie.
  • Indien het niet mogelijk is om uw naaste te helpen bij het verhuizen of om zelf hulp te organiseren, kan maatschappelijk werk u in contact brengen met verhuis- en ontruimingsbedrijven. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening.