Terug naar huis

Als de nieuwe thuissituatie is georganiseerd, kan uw naaste veilig terug naar huis verhuizen. Hierbij hoort een exitgesprek, het inpakken van de spullen van uw naaste en het naar huis brengen van uw naaste. Zodra uw naaste weer thuis is, valt de zorg weer onder die van de huisarts.

Deze stappen staan u te wachten

Exit gesprek

In sommige gevallen plant de herstel- of revalidatie-afdeling een exitgesprek. Het is fijn als u hierbij aanwezig bent, zodat u belangrijke informatie ontvangt en vragen kunt stellen.

Inpakken

In het geval uw naaste niet zelf kan inpakken, is het fijn als u helpt om de spullen in te pakken.

Vervoer

U bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren van vervoer naar huis voor uw naaste en de spullen. Als uw naaste in een rolstoel zit, is er rolstoelvervoer nodig. Mocht het regelen van vervoer lastig zijn, kan de herstel- of revalidatie-afdeling met u meedenken.

Intake gesprek thuiszorg

Indien thuiszorg nodig is plant de Wijkverpleegkundige een intakegesprek in. Het is goed als u bij dit intakegesprek bent, zodat u belangrijke informatie kan ontvangen en de nodige vragen kan beantwoorden (ook als er voor opname al thuiszorg was vanwege mogelijk veranderde omstandigheden). Tijdens dit gesprek heeft u de mogelijk om vragen de stellen.

Tips

  • Zorg dat er voldoende boodschappen in huis zijn en/of regel een maaltijdvoorzieningservice.
  • Als het mogelijk is, neem vrij om aanwezig te zijn bij exitgesprek op de herstel- of revalidatie-afdeling en het intake gesprek met de thuiszorg.
  • Wees bewust van de emotionele gevolgen van de veranderende thuissituatie voor u en uw naaste.
  • Door lid te worden van een ledenvereniging via een zorgorganisatie in de omgeving van uw naaste kan hij of zij gebruikmaken van diverse diensten die het leven voor u en uw naaste makkelijker maken.

Een wijkverpleegkundige is een verpleegkundige die gekoppeld is aan een bepaalde wijk of buurt en verantwoordelijk is voor de zorg van uw naaste thuis. Ook stelt deze verpleegkundige zorgindicaties.