Aan de slag met het herstel of de revalidatie

Het zorgteam en behandelteam is dagelijks bezig met het herstel of de revalidatie van uw naaste. Afhankelijk van het ziektebeeld of de aandoening krijgt uw naast behandelingen van een fysiotherapeut, ergotherapeut en/of andere specialisten.

Dit kunt u betekenen voor uw naaste

  • Kom op bezoek en zorg voor emotionele steun en gezelligheid
  • Motiveer uw naasten om de aangeboden therapieën en behandelingen te volgen
  • Motiveer uw naasten om de voorgeschreven oefeningen te doen
  • U kunt uw naaste een beetje verwennen met iets lekkers of iets leuks, kom bijvoorbeeld een spelletje doen

Dit regelt de herstel- of revalidatie-afdeling

Therapieën

De herstel- of revalidatie-afdeling zorgt ervoor dat uw naasten de juiste therapieën ontvangt om zo goed mogelijk te kunnen herstellen. Denk hierbij aan een Fysiotherapeut , Ergotherapeut , Logopedist en andere therapisten. Afhankelijk van het ziektebeeld maken zij een schema, zodat er een goede balans tussen rust en oefening is.

Multi Disciplinaire Overleggen (MDO)

Omdat uw naaste van meerdere behandelaren therapieën zal ontvangen, overleggen deze behandelaren en zorgmedewerkers regelmatig, zodat zij de voortgang op alle vlakken kunnen bespreken. Deze worden naar de cliënt teruggekoppeld en indien nodig ook naar u. Hierover leest u meer op de volgende pagina’s.

Een ergotherapeut traint het uitvoeren van belangrijke dagelijkse activiteiten. Denk aan lichamelijke verzorging en huishoudelijke activiteiten. De ergotherapeut adviseert over aanpassingen en hulpmiddelen voor thuis zodat uw naaste weer thuis kan wonen. Een ergotherapeut doet (indien nodig) een huisbezoek om te kijken welke aanpassingen er nodig zijn zodat uw naaste zich kan redden in de eigen woning.

 

Ergotherapie op een revalidatieafdeling (GRZ) is erop gericht dat de revalidant weer (zelfstandig) thuis kan wonen. Na ontslag van de revalidatieafdeling kan het nodig zijn om ergotherapie thuis voort te zetten met een ergotherapeut in de buurt.

Een fysiotherapeut is een specialist op het gebied van houding en bewegen. Zij voorkomen, verhelpen en verminderen lichamelijke klachten zodat uw naaste zo optimaal mogelijk kan bewegen.

Fysiotherapie op een revalidatieafdeling (GRZ) is erop gericht dat de revalidant weer (zelfstandig) thuis kan wonen. Na ontslag van de revalidatieafdeling kan het nodig zijn om fysiotherapie thuis voort te zetten bij een fysiotherapeut in de buurt. 

Daarnaast adviseert een fysiotherapeut ook over loophulpmiddelen zoals een rollator.

Een logopedist behandelt aandoeningen op het gebied van persoonlijke communicatie, stem, taal, spraak, gehoor en slikken.