Dit kunt u doen om zich goed te oriënteren
Opties voor passende woonplekken
Het is belangrijk dat u weet welke indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) er is aangevraagd voordat u gaat zoeken naar een vaste woonplek in de zorg voor uw naaste. Er zijn namelijk verschillende indicaties, een indicatie hangt af met de zorg die uw naaste nodig heeft. Niet elke zorglocatie kan biedt de juiste zorg aan voor elke indicatie. De Zorgbemiddelaar kan u helpen om gericht te zoeken naar een woonplek in de zorg, die past bij de indicatie van uw naaste.
Woonwens gesprek
Tijdens het oriënterend gesprek inventariseert de Zorgbemiddelaar samen met u en uw naaste wat jullie wensen zijn. Dit wordt ook wel een woonwens gesprek genoemd. Aan de hand van jullie voorkeuren, de indicatie van uw naaste, en de beschikbaarheid zal de Zorgbemiddelaar opzoek gaan naar passende vaste woonplekken in de zorg. De mogelijke opties worden met u en uw naaste besproken. Indien uw naaste zelf niet in staat is om zijn/haar persoonlijke voorkeuren goed door te geven, komt de verantwoordelijkheid en het contact bij de eerste contactpersoon te liggen.
Wel de juiste plek op het oog, maar een lange wachttijd?
Wanneer er een geschikte plek voor uw naaste is gevonden kan het zijn dat ze hier niet gelijk een plek hebben. In dat geval kan uw naaste overbruggen op een tijdelijke plek, totdat de voorkeurslocatie wel plek heeft. Hierover leest u meer op de volgende pagina.
Online onderzoek
U kunt op de websites van verschillende zorgorganisaties kijken om mogelijke woonplekken te vergelijken. Het is goed om te letten op de volgende punten:
- Hoe ziet de persoonlijke kamer eruit?
- Welke voorzieningen zijn er?
- Wat voor identiteit heeft de zorgorganisatie?
- Welke activiteiten worden er georganiseerd?
Bent u benieuwd naar recenties van anderen?
Neem een kijkje op ZorgKaartNederland. Hier kunt u beoordelingen lezen van anderen over vele zorgorganisaties in Nederland.
Bezoek aan mogelijke woonplekken
Als het mogelijk is, kunt u samen met uw naaste de eventuele woonplekken bezoeken om hier een beter beeld van te krijgen. Veel zorgorganisaties bieden (online) rondleidingen aan.
Aanmelding bij de voorkeursplek
Indien er een passende plek gevonden is, dan meldt de Zorgbemiddelaar uw naaste hier aan. Dit hoeft u niet zelf te doen.
Wachttijd en overbruggingsplek
Helaas zijn er lange wachttijden bij zorgorganisaties. Het kan zijn dat uw naaste daarom eerst naar een overbruggingsplek met te verhuizen. Wanneer het herstel- of revalidatie-proces is afgerond en de Wlz-indactie is aangevraagd, kan uw naaste niet lang op de herstel- of revalidatie-afdeling blijven.
Zorgbemiddelaar
Een zorgbemiddelaar, wordt ook wel wel cliëntondersteuner / klantadviseur / zorgconsulent genoemd. Dit is iemand die kan adviseren over de mogelijkheden op korte en lange termijn die passen bij de zorg indicatie van uw naaste. Deze persoon helpt de juiste zorg te organiseren voor uw naasten. Dit kan zowel gaan over thuiszorg als het zoeken naar een vaste woonplek in de zorg of het regelen van een overbruggingsplek. Wanneer u vragen hebt over het proces, of hulp nodig hebt met het organiseren van zorg, kunt u bij de zorgbemiddelaar terecht.